Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Καλαθι απο 180m...




H μπάλα του μπάσκετ έχει μάζα Μ και ακτίνα R και μποροuμε να ποuμε ότι σuμπεριφέται σαν ομογενής σφαίρα. Ένας μπασκετμπολίστας θέλει να σκοράρει σε μία μπασκέτα που βρίσκεται σε βάθος Η και οριζόντια απόσταση S.Aν η μπάλα φuγει από το χέρι τou αθλητή με οριζόντια ταχuτητα αλλά και γωνιακή ταχύτητα ω να βρεθεί η ελάχιστη ενέργεια ποu ξόδεψε ο αθλητής για να πετuχει το καλάθι.Δίνονται M=0,6kg  R=0,25m H=180m S=6,25m και Ιcm=0,4MR^2.


το video της άσκησης ΕΔΩ

Tελικά όλα μπορούν να σuμβouν...

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Ωραίες εποχές...

Πως περνάνε τα χρόνια....

1985 τότε....

2016 σήμερα....


Aν βρείτε τον Κρητικό κερνάω τσικουδιά....


Υ.Σ.Αποστόλη περιμένω μνμ σου....

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Κύβος δίσκος ταλάντωση και κρούση.









Στο παραπάνω σχήμα υπάρχει το σύστημα ισορροπεί με το ιδανικό ελατήριο σταθεράς Κ να είναι τεντωμένο κατά x σε σχέση με το φυσικό του μήκος με την βοήθεια εξωτερικής δύναμης.Το σώμα που είναι δεμένο στο ελατήριο έχει μάζα m1 ενώ ο λεπτός δίσκος είναι δεμένος μέσω  μη ελαστικού νήματος  με το σώμα μάζας m1.Την χρονική στιγμή t=0 αφήνεται το σύστημα ελεύθερο οπότε παρατηρούμε ότι ο λεπτός δίσκος μάζας Μ=m1 και ακτίνας R αρχίζει να κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει μιας και μέρος του κεκλιμένο επιπέδου είναι μη λείο.Την στιγμή που χαλαρώνει το νήμα ο δίσκος μπαίνει στη περιοχή όπου το κεκλιμένο επίπεδο είναι πια λείο.Να βρεθούν:
a)Ποια στιγμή t το νήμα χαλαρώνει και πόσες περιστροφές έκανε ο λεπτός δίσκος μέχρι τότε.
β)Πόσο διάστημα θα διανύσει το σώμα m1 μέχρι να σταματάσει για πρώτη φορά.
γ)Αν ο δίσκος συγκρουστεί με το σώμα μάζας m1 την στιγμή κατά την οποία σταματάει για πρώτη φορά να βρεθεί  το μήκος του νήματος.
δ)Αν η κρούση των δύο σωμάτων είναι κεντρική και ελαστική να  βρεθεί η ταχύτητα του κατώτερου σημείου του δίσκου αμέσως μετά την κρούση των δύο σωμάτων.
Ιcm=0,5MR^2.

Η άσκηση αφιερώνεται στις εταιρίες σταθερής τηλεφωνίας που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μας δείχνουν πως είναι η ζωή χωρίς ίντερνετ....